Моята история

Калбие Ходжева

Аз съм Калбие Ходжева – родител и коуч. Или Търсач, както ме нарича дъщеря ми. Щастлива съм да съчетавам двете си страсти – родителство и коучинг.

На 41 години съм. Родена съм в Хасково. От 24 години живея в София. Много съм щастлива, че за разлика от детството на днешните деца, моето премина в много, много игри на улицата.

Аз като малка

Аз като малка

За семейството…

Омъжена съм от 21 години. Имам дъщеря на 19. Когато се роди тя, не бях готова за майчинството – никой не ми беше казал как е и какво ме очаква. Но като се обърна назад и погледна годините, които сме преживели заедно, си давам сметка, че съм най-щастливият човек на Земята.

Когато дойде време да родя, попитах лекарката как се ражда, ако детето е разположено седалищно (не четох никаква литература по този въпрос, за да не се притеснявам допълнително). Тя ми отговори, че е по-лесно от нормалното раждане, когато децата са разположени с главата надолу. И аз й повярвах. Така и стана – родих много лесно. Това беше един от най-големите ми уроци – че резултатът зависи от това в какво вярваш – промениш ли отношението и подхода си, се променя и резултатът. Сега като пиша тези редове, си давам сметка, че това по някакъв начин е повлияло и на дъщеря ми – тя много лесно си постига целите.

IMG_1926

Моето семейство

За промяната…

И така, първите 13 години от възпитанието на моето дете бях най-властната, амбициозна и контролираща майка. Имаше и ситуации, в които бях изключително строга. Докато в един момент осъзнах, че общуването между нас намалява и се отдалечаваме една от друга. Зададох си въпроса – това ли искам? Категорично НЕ! Трябваше да направя нещо, да променя нещо, за да запазя истинския контакт с детето си.

Тогава ми попадна статия за една майка, професионален коуч, която се радваше на родителството и разказваше за прекрасните отношения с децата си.

За обученията…

Докато се ориентирам кой акредитиран институт за коучинг да избера, междувременно се сертифицирах като бизнес треньор, НЛП Практик и НЛП Мастер Практик.

През 2012 година преминах сертификационно обучение в Ериксън Колидж, КанадаErickson Certified Professional Coach (ECPC). Аз съм първата в България, която успешно завърших 5 модулно сертификационно обучение на канадския институт Ериксън Колидж и защитих професионална сертификация (над 150 обучителни часа). След това надградих знанията си и с Коучинг на Високо Ефективни Екипи, Ериксън Колидж, Канада, 2013г. През 2014 г. защитих и акредитация АСС (Associate Certified Coach) към ICF (International Coach Federation).

За избора…

С течение на времето се специализирах в областта на коучинга за родители. Осъзнах, че ми е изключително приятно да подкрепям родителите не само по теми, свързани с личния им живот, но и по въпроси за решаване на проблеми с децата им.

Започнах да подкрепям родители, които имат различни предизвикателства с деца на възраст 7-17 г., за да са по-уверени, по-спокойни и да се забавляват и радват на живота, докато възпитават.

Когато повече родители започнаха да ми задават различни въпроси, свързани с тях и техните деца, реших да създам общност за подкрепа на родители.

За настоящето…

Моят личен опит е важна част от работата ми.

Личностно развитие и умения за живот, развитието на детето и родителски умения са ми страст. В тези области чета много, търся, питам, слушам, наблюдавам, мисля и прилагам наученото с дъщеря ми. Продължавам да прилагам всичко, което води до добри резултати, а това, което не работи, го променям. По този начин уча всеки ден, за да усъвършенствам себе си и да продължавам да правя живота си по-красив. Така че във всичко, което споделям с вас, едновременно с образованието, което получих, важна роля играят опитът и моето лично виждане за живота.

IMG_1912

С дъщеря ми

Не съм лекар, психолог, педагог, или възпитател. Но в цялата ми работа, опитът, който съм натрупала като майка и нещата, в които вярвам искрено, едновременно с професионализма на коуч, ме карат да се чувствам свободна да пиша и да изразявам мнението си като човек и майка. Само и единствено вие сте тези, които ще решите дали да ги приложите или не.

За бъдещето…

Моята цел е да се намалят трудностите на родителството и да се увеличи удоволствието, радостта и забавлението.

Възпитанието може да е наистина трудно. Понякога, както всичко си е наред, без да разберем, изпадаме в моменти на паника, стрес, тревожност и вина.

Целта ми тук е, с увеличаването на приятните моменти, да намалим стреса, колкото е възможно. Защото само щастливите родители могат да отглеждат и възпитават щастливи и уверени деца. Само по този начин светът може да бъде по-спокойно място, изпълнено с детски смях.

А сега е твой ред – каква е твоята история?

Разкажи ми я!