Успеха зависи от вас

15 начина детето да увеличи успеха си в училище – 1 част

Няма глупави и мързеливи деца. Има деца, които са загубили вълнението и мотивацията си от ученето, и такива, които не използват потенциала си.
Вярвам с цялото си сърце в това!

Освен ако няма някакви специфични бариери и ако се създаде нормална училищна и домашна среда, няма причина децата да не се развиват успешно в училище. Смятам, че те всъщност имат много по-голям потенциал и капацитет за учене отколкото предполагаме.

Това, което най-много ме натъжава, е когато за децата се използват думи като “глупав, мързелив, или толкова са му възможностите”. А когато те идват от родителите и педагозите, се натъжавам още повече.

Вероятно това, което детето ви не знае, е, че само част от интелекта е генетична даденост, а по-голямата част се развива по-късно, в зависимост от средата, в която то живее, и от начина, по който се възпитава. Това, да им помогнем да станат по-умни и да учат по-лесно, зависи от нас родителите и учителите и не е необходимо да се харчат много пари за частни уроци и занимания.

Ето няколко изключително прости правила.

И може би точно защото звучат много просто, много от нас не им обръщат внимание, но те са изключително важни фактори за успеха на децата в училище. Когато ги практикувате редовно и по начин, съответстващ на начина, по който детето усвоява нови знания, освен повишаване на успеха в училище, ще видите и промяна в поведението му. Гарантирам!

1. Обърнете внимание на физическото здраве

Грижи за здравето на децата: да пият много вода, да се осигури достатъчно сън в зависимост от възрастта, много движение (по възможност на открито). Това са основата за отлични постижения.

2. Поддържайте силна връзката с детето си

За да се чувства детето ви сигурно, прекарвайте качествено време с него, докосвайте го, целувайте го, изслушвайте го, разговаряйте, смейте се, нека то да се чувства обичано. Когато се чувстват емоционално сигурни децата учат по-ефективно.

3. Осигурете възможност за изразяване на чувства и емоции

Има много различни източници на стрес за децата ни. Порастването и училищният живот не са лесни. Това създава много силни емоции и може да се отрази негативно върху ученето. Най-ефективният начин за управление на този стрес е да се насърчи всяка възможност да изразят емоциите и настроенията си. Например: Това, че днес си се скарал с твоя приятел в училище, сигурно много те разстройва? Или още по-чист въпрос (без да е необходимо да предполагаме или налагаме емоцията) е Как се чувстваш? Какво чувстваш?.

4. Идентичност

Всяко дете е различен индивид. Има своите силни страни, таланти, вкусове, стилове на учене и области, в които би могло да се развива. Не е необходимо да го оприличаваме на себе си или да го сравняваме с което и да е друго дете. Нека му дадем възможност да бъде автентично, да му помогнем да открие силните си страни, за да се чувства достатъчно самоуверено.

5. Фокусирайте се върху положителните качества и му ги признавайте

Получавате повече от това, върху което се фокусирате. Вместо да наблягате на недостатъците и на това, което му липсва, съсредоточете усилията си в положителна посока. Хвалете поведението, което искате да виждате повече. Мотивацията на децата, които знаят, че не могат да се харесат на родителите си, рязко спада.

6. Дайте му възможност да поема отговорност

Когато детето е научено да поема отговорност за действията и изборите си, не се налага вие да го следите и контролирате, а само да го наблюдавате. Обличане, хигиенни навици, домашни, оправяне на стаята – дайте му възможност да поеме отговорност за всичко, което може да прави самостоятелно. От решаващо значение за неговото самочувствие е от време на време да го оставяте да прави и грешки, така ще натрупа опит.

7. Поддържайте вътрешната му мотивация

За да обича процеса на учене, самото ученето не бива да е скучно и „трябва“-ориентирано, а да е забавно и да е свързано с живота на детето. Давайте му примери от ежедневието и по този начин ще научи за приложимостта по темата и ще придобие по-голям интерес.

Очаквайте продължението на списъка с останалите 8 начина детето ви да получава по-високи оценки в училище.

А вие какво правите, за да увеличите капацитета за учене на вашето дете, за повишаване на успеха в училище и за щастието му? Как се справяте с многото домашни? Хайде, чакам мнения!

С много

Калбие Ходжева – СуперМама


*Идеята за текста и съветите в него са взети от материали на Anne Koçu. Оригиналът може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *