15 начина как детето да увеличи успеха си в училище – 2 част

Последният път ви предложих няколко начина да подпомогнете детето си в ученето и по-конкретно в получаването на по-високи оценки. Можете да си ги припомните тук:

15 начина как детето да увеличи успеха си в училище – 1 част

Днес ви представям обещаната втора част  с още 8 начина детето да подобри резултатите си и да повиши успеха в училище.

8. Насърчавайте мисленето

Развитието на мозъка може да продължи и след часовете в училище. Едни от най-важните фактори за развитието на мисленето и обогатяването на езика са четенето на книги у дома и разговарянето с вас. Когато ви зададе въпрос, вместо да бързате да давате отговор веднага, попитайте го “Ти какво мислиш за това?”. Така увеличавате потенциала му за мислене и учене.

9. Задължително свободно време всеки ден

Свободно време не означава губене на време. Извън времето, прекарано с компютърни игри, дневните училищни дейности и гледането на телевизия, нито един подрастващ без подкрепа, създаване на възможности и направляване, не би използвал своята креативност за решаване на различни предизвикателства, които водят до значително развитие на мозъка.

10. Установете система, която вашите деца да следват

Всеки ден след прибиране от училище нека да има определено време за игри, уроци, хранене и сън. Децата, живеещи в определен ред, се чувстват по-спокойни и уверени в себе си. По-лесно им е да поемат отговорност за себе си и управляват по-ефективно ангажиментите, свързани с училищния живот.

11. Създайте им условия да използват осъзнато технологиите

Особено през делничните дни прекарването на повече от 30 минути в игри на компютър или таблет, както и гледането на телевизия, отнема възможността на децата от много по-важни занимания, които развиват мозъка им като: игри, време, прекарано със семейството, време в четене, време, в което да се движат.

12. Помогнете му да развие социалната си интелигентност

Един от най-важните фактори за да бъдат децата ви щастливи в училище, е да бъдат щастливи с връстниците си в училище и да бъдат в състояние да управляват добре социалните си взаимоотношения. Времето, прекарано с приятелите, е от голямо значение за развитието на социалните му умения вместо гледане на телевизия и компютърни игри.

13. Бъдете един екип с училището и учителите

Много е важно да не давате смесени послания към децата, а да бъдете в постоянна комуникация с учителя, да покажете че сте един екип.

14. Следете дали вашето дете се чувства щастливо в училище

Един от най-важните фактори, които ще повлияят на успеха на детето ви в училище, е то да харесва учителя и училището си. Ако детето ви ходи постоянно с нежелание на училище, ако често се връща у дома нещастно, трябва да потърсите основните причини, които стоят зад това.

15. Създайте му условия за ефективни часове за самоподготовка вкъщи

Ето няколко критични фактора, които да му помогнат за фокусирано използване на часовете за самоподготовка: преди писането на домашните, създайте условия и време за почивка, игри и по-специално такива, които включват движение; телевизорът по време на учене трябва да е изключен; трябва да има много светлина в работната зона и всичко необходимо за учене следва да бъде подготвено предварително.

Не забравяйте, че когато децата са били цял ден на училище, не им остава много време, което да прекарат със семейството си, да се отпуснат и да играят, да се социализират и да имат достатъчно време за сън. Това състояние води до стрес и претоварва свръхактивната амигдала (емоционалния център на мозъка) и потенциалът на мозъка за учене намалява. А от там – и желанието за учене и мотивацията. В резултат на тази ситуация детето може да заяви “Аз не искам да уча, скучно ми е, не искам да ходя на училище”.

Не само когнитивното, но и емоционалното развитие на децата са поверени на нас. И колкото и умно да е едно дете или да има отлични резултати в училище, емоционално ако не се развива здравословно, в реалния свят няма да може да постигне щастието и успеха, за които мечтае. За да ни направи щастливи, много често външно може да се преструва, че всичко е наред. Но по-късно в юношеството и зрелостта на практика всичко, което се случва в емоционалния му свят, ще се отрази.

Най-добрият начин да се предотврати това, е всеки ден, когато се прибере от училище да му осигурите достатъчно почивка, приятно прекарано време със семейството, забавни и приятни занимания, движение, игра, общуване, четене, достатъчно сън според възрастта, както и време, в което да остава насаме.

А Вие какво правите, за да увеличите капацитета за учене на вашето дете, за повишаване на успеха в училище и за щастието му? Как се справяте с многото домашни? Ще се радвам да ми пишете, ще отговоря на всеки въпрос и на всяко предизвикателство.

С много

Калбие Ходжева – СуперМама


*Идеята за текста и съветите в него са взети от материали на Anne Koçu. Оригиналът може да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *