Как да бъдеш любимият татко за твоите деца?

Ако единственото нещо, което правиш като баща е да казваш на децата си “добро утро”, някоя и друга забележка през деня, да вечеряш с тях и да им пожелаеш “лека нощ”, то тази статия е за теб. 

Знам, че в желанието си да осигуриш семейството си по най-добрия начин, работиш много. В допълнение всичко, за което трябва да мислиш и да си отговорен поглъща голяма част от времето и енергията ти.

Но, има едно много важно нещо в живота, което има най-голяма нужда от теб, от времето ти и от енергията ти –твоите деца. И то сега! Днес. И всеки ден.

Ако имаш желание да си по-активен, но не знаеш как, ето няколко идеи, които могат да ти помогнат да го направиш лесно:

1. Всеки ден намирай време за игра с децата

Може да са 15, 20 минути. Важното е да го правиш всеки ден и това да се превърне във ваш си ритуал (освен в случаите когато си в командировка ). За игрите не е нужно ти да се напъваш да ги измисляш – децата бързо ще ти подскажат и покажат какво им харесва.

igra-s-detsata-aktiven-tatko-supermama

2. В зависимост от броя деца всеки ден намирай време да си поговориш поотделно с всяко дете.

Много е важно всяко от тях да има своето време с теб. Не, със съпругата ти, а точно с теб. Ако е едно дете – спокойно можеш да намериш 20-30 минути време за него, ако са 3-4 деца това време намалява. Но, дори и да са по пет минути за всяко дете, важното е то да се почувства специално и уникално точно каквото е. И не забравяй, в тези минути за детето – то говори, ти слушаш. Слушаш с очите, с ушите, със сърцето и с кожата, не с ума!

3. Веднъж в седмицата си направете вечер за разказване на истории

Първо ти им разказвай твоите истории. Не забравяй докато им разказваш истории за твоите успехи, да им разказваш и истории за твоите провали – много е важно децата да знаят, че сме хора, че грешим и да научат модели как се справяме, какво правим след като сгрешим или се провалим. После децата разказват своите истории – всяко според възрастта си.

4. Веднъж в седмицата си направете вечер на творчеството

Може да рисувате, да оцветявате, да изрязвате и да си правите борд на желанията, да конструирате нещо – тук идеите са безброй – важното е да провокираш децата да включат дясната част на мозъка, която за съжаление в образователната ни система (с малки изключения) е пренебрегната. Дясната част на мозъка е изключително важна за пълноценното развитие на детето.

 

tatko-risuva-s-detsata-supermama

 

5. Може веднъж седмично да си направите вечер на смеха

Събирайте през седмицата истории, които сте чули, видяли или прочели и ги разкажете във вечерта на смеха.

6. Задължително е да има вечер на танците

Общо взето аз съчетавам вечерта на смеха с танците, защото танцувам смешно и това е достатъчно, за да разсмея дъщеря си.aktiven-tatko-super-mama

 

С две думи важното е да прекарваш качествено време с децата, дори това да са 30 минути на ден. Важно е заедно да създавате спомени и да споделяте емоции. 

Знам, че ще си кажеш, ама домашните са по-важни от смеха, играта и историите. Не, не са по-важни. Някои от домашните са безсмислени и не развиват никакви качества в децата ни. Затова намирай време всеки ден, в което да се свързваш истински с децата си. И не забравяй усмивката, прегръдките и целувките са начинът да им покажеш колко ги обичаш (за по-големите деца е важно прегръдките и целувките да не се случват пред други хора, че „да не ги излагаш“).

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

⇒  КАК ДА РАЗВИЕМ ПОТЕНЦИАЛА НА ДЕТЕТО

Как да реагираме като родители, когато детето лъже?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *