Как да общуваш със себе си и с тийнейджъра у дома по време на извънредно положение

Как да общуваш със себе си и с тийнейджъра у дома по време на извънредно положение

5 съвета и предложения, които да приложиш веднага


Много ли ти идват последните дни? Чувстваш ли, че искаш да избягаш някъде, за да изпуснеш парата? Лесно ли се изнервяте у дома? Трудно ли общуваш с детето си? Ако това ще те успокои, всеки се бори с нови чувства и емоции тези дни.  

Аз също съм родител, макар и на пораснало момиче. Адаптирам се към случващото се, като търся баланс между нуждите на моето тяло, душа и ум и това как искам детето ми да запомни преживяването от създалата се глобална криза.

Не позволявай на страха да отнеме радостта ти от живота. Споделям ти как аз се справям с ограниченията, какво ми помага да остана свързана със себе си, с най-близките си хора с любов и грижа. Вярвам, че моите съвети ще те вдъхновят да потърсиш решение за себе си и своето дете.

Изпълнението им не отнема много време, а ще се почувстваш по-енергична, по-спокойна и по-малко натоварена. Както казва дъщеря ми „извинението нямам време не минава“.

 

Спри да се изживяваш като жертва и ще започнеш да виждаш възможности

 

Вместо да се оплакваш от ограниченията и да тъгуваш по това, което ти е отнето – пример, който заразява и детето ти – помислете заедно какво може да правите. А ти потърси отговор на въпроса как мога да се подготвя за периода след извънредното положение, който също ще бъде кризисен – в икономическо отношение.

 

Предложение 1: Наблюдавайте заедно с децата си кои бизнеси са добре и даже процъфтяват в момента. Възложете им да помислят кои бизнеси ще са добре след кризата, от какво ще имат нужда хората и го обсъдете на чаша чай в слънчевия следобед.

Предложение 2: Направете заедно списък с всички ползи от създалата се ситуация и го допълвайте. Още по-добре е да си направите два списъка – в единия записвайте ползи, в другия – възможности.

 

Ако следиш Supermama, знаеш, че говорим често за фокуса и за това, че получаваме нещата, върху които се фокусираме.

Децата моделират нас и нашия начин за реакция към случващото се. Помисли как искаш да реагират те в кризисни ситуации като сегашната и им дай пример с твоето поведение.

 

Изпусни парата

 

За мъжете не знам, но ние жените имаме нужда да изпуснем парата. Най-лесният начин е да се обадиш на приятелка, да си поплачеш и да ти олекне. Ако не искаш да натоварваш близките си хора, има и други начини.

 

Предложение 1: Намали отговорностите си като делегираш част от тях на останалите членове на семейството.

Някои майки ми споделиха, че в този момент 80% от домакиството е на техните плещи. „А какво правят тийнейджърите?“ – питам ги аз.

Потърсете помощ и подкрепа от детето си. Включете го в грижите за домакинството. Не се притеснявайте да му поверите по-отговорни задачи – приготвянето на обяда или вечерята например. Вие само помагайте и давайте съвети, ако ви ги поиска. Ще се изненадате от резултата. Тийнейджърът ще оцени доверието, което му гласувате.

Освен това ще се движи повече. Движението променя химичните процеси в тялото ни – повишава настроението и ни дава енергия. Когато човек е зает по-лесно се справя с емоциите. За децата ситуацията също не е лесна, дори и да изглежда, че са зяпнали в телефона си, както обикновено и не им пука за нищо.

Делегирайте на детето част от домашните задължения за постоянно и не ги изпълнявайте вместо него, когато видите, че мотае. Не му натяквайте. Само наблюдавайте. Най-много да се окаже, че нямате продукти, защото не е напазарувал или че вечерята е прегоряла. Понесете всички последствията от неговото решение, ще видите, че утре детето ви ще се е справило по-добре.

 

Предложение 2: Шегувайте се заедно, разказвайте си весели истории, въведете час за четене на смешни книги – смехът ни помага да се справим с високите нива на стрес и ни сближава.

Всички психолози ни съветват, че е важно да се научим да изразяваме емоциите си – както ние, така и децата ни. В същото време най-ценната форма на подкрепа е да научим подрастващите, че от тях зависи колко време искат да останат в дадена емоция, особено когато тя е негативна.

 

Спазвай правилото 10/40/50

 

Вместо цял ден да слушаш новини и да смяташ, че е дошъл апокалипсиса, приложи правилото 10/40/50

 

  • Информация – 10%. Голямо предизвикателство е да намалиш информацията, свързана с пандемията до 10%. Ако постоянно четеш новини, без да си подбираш източниците на информация, много лесно ще паднеш в капана на негативното мислене, усещането за пропиляно време и да изпаднеш в депресия.
  • Мисли – 40%. Обърни внимание на мислите и чувствата си. Какво си мислиш, през страх ли избираш да живееш или през благодарност.

За моето семейство принтирах лист със 100 броя думи-ценности. Всяка сутрин давам на детето и мъжа си възможност да изберат през коя ценност искат да прекараме деня. Резултатът е забавление, игра, осмисляне на деня през различна ценност и опознаване на другия.

  • Среда – 50%. Каква е атмосферата в дома ти в настоящия момент? Каква среда искаш да създадеш? Какво можеш да подредиш и разчистиш? Каква част от жилището ти е за живеене и каква за вещите ви?

Помисли върху вдъхновяващ, креативен проект, който те кара да се усмихваш. Може да е смяна на цвета на стената, смяна на перде, абажур, покривка или каквото друго се сетиш. Може да е ремонт на стаята на тийнейджъра. Всяка идея, която ти носи радост е добре дошла. Не забравяй, че това с което сме заобиколени и виждаме, определя до голяма степен начина, по който се чувстваме. Една картина може да ти носи радост и спокойствие. Претрупаният кът със записки и тефтери със задачи може да те натоварва и дразни по някоко пъти на ден.

 

Погрижи се за себе си

 

Аз не съм от най-адаптивните хора. Първата седмица на обявеното извънредно положение премахнах от графика си всичко, което можех да си позволя да не свърша. Нямам малки деца, затова разполагах с разкоша първо да помисля и да се погрижа за себе си. Единственото, което правех е да се храня с добра храна, да спя достатъчно и да наблюдавам какво се случва с емоциите ми. След това усетих стабилизиране, желание и отговорност осъзнато да избера най-доброто за себе си.

Оправданието нямам време или пари не е актуално. В интернет е пълно с безплатни ресурси, като се започне от съвети на психолози, през хора на изкуството, спорт, медитация, йога, танци.

Достави си удоволствие. Гледай балет или постановки на най-добрите театри в света. Дори само гледането на танцуващи хора може да повиши настроението ти.

Когато си се погрижила за себе си, имаш енергия да се погрижиш и за другите.

Ако спекатклите и филмите не предизвикват интереса ти, заеми се с благотворителност. В тези трудни времена много хора и бизнеси дариха средства, други се включиха с труд, трети споделят в онлайн пространството знание и умения.

 

Предложение: Насочи фокуса на детето и в тази пососка – нека помисли в настоящия момент на кого и по какъв начин може да е полезно, как? Може ли постоянно да помага на някого с труда, знанията, вниманието си?

 

Отдели време за преоценка

 

Отговори си честно на следните въпроси:

 

  • Какво искам да запазя след кризата?
  • Какво вече не ми е нужно?
  • Какво ново искам да имам в живота си – хора, умения, работа, навици, среда?
  • Кои са някои от начините да ги получа?
  • Кои са първите 3 стъпки, които ще предприема този месец?

Ти избираш как да се чувстваш, без значение в каква изолация и ограничения си поставена.

Предизвикателствата ми помогнаха да осъзная нещо важно. Независимо на каква възраст е, има едно същество, което моделира начина, по който аз реагирам на случващото се. Детето ми. С какви вярвания и модели ще излезе то от кризата е моя отговорност.

 

Ние избираме. Ти избираш.

 

Дали ще насочиш фокуса му към тези, които ще останат без работа и на помощи или ще го провокираш да открие бизнеси и сфери, които се адаптират бързо и с креативност ще излязат още по-успешни?

Дали ще се дразниш, че с часове играе на телефона или ще го вдъхновиш да развие ново умение е избор, който правиш всеки ден.

Твоят фокус влияе не само на теб, но и на твоето дете. Твоята нагласа го моделира него и го провокира да развива едни или други свои способности.

 

Най-голямото предизвикателство на родителите, които имат тийнейджър у дома е как да останат с положителен фокус и нагласа, когато виждат поведение, което не одобряват. И ти ли имаш същия проблем?

 

За да ти помогна, създадох онлайн маратон за родители на тийнейджъри. В него съм обединила въпросите, които получавам на тема „Как да живея градивно с тийнейджър“.

 

Ако искаш да надградиш уменията си да общуваш пълноценно с тийнейджъра у дома, особено в тези трудни времена, включи се в 8 седмици онлайн маратон „Как да живея градивно с тийнейджър“.

 

Започваме на 25 януари. Очаквам те!

 

Супер Мама Маратон за Родители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *