Как да спра да викам на детето си?

След празниците, прекарани в семейни игри и забавления, децата трябва да заменят свободното време с организираност и дисциплина.

Притесненията, свързани със социалната изолация и новите правила, те правят несигурна – не знаеш какво предстои, нямаш контрол над нищо. Към това добави високите разходи за ученика.

Тревогата и напрежението растат. Чувстваш се безсилна – методите, които са минавали при малкото дете, вече не работят при подрастващия. Съветвам те да се подготвиш още малко за това, което те чака.

.

Предпоставките за скандали са много:

 • ставането сутрин;
 • времето за телефони и устройства;
 • ранното лягане;
 • отказът да носят определени дрехи;
 • желанието да носят конкретни дрехи;
 • разпределянето на задачите у дома и др.

Преди да се усетиш, стигаш до точката на кипене!

   .

И резултатът е:

.

„Наистина ми е много трудно.

И това като да проведем нормален разговор ми се изплъзва.

Не мога да повярвам в какво се е превърнал“.

 .

(Всички цитати са от реални хора, мои клиенти, на които съм помогнала да излязат от различни негативни ситуации със своите деца)

.

Набрала си скорост, крещиш, изпускаш си нервите и връщане назад няма.

После се чувстваш ужасно зле, чувстваш се виновна!

Знам, че човек се срамува, когато вика по детето си.

   .

Какво се случва, когато крещиш на детето

.

В резултат от двупосочните крясъци, твоето безсилие и ината на детето ти, спира общуването, намалява споделянето и изчезва доверието между вас.

В този момент детето си казва „не те чувам, затварям се, не съм на тази вълна, не стига до мен“.

Спорът изисква двама, но прекратяването му – само един. Най-добрият начин да спреш е още в началото.

   .

Как да избегнеш спора

.

Усети, че си тръгнала в тази посока, спри и направи почивка. Помисли върху подхода и след известно време отново започни разговора, но с любов и уважение. Прекъсването позволява на яда и обидата да преминат и имаш време да избереш различен подход и да подновиш общуването.

Можеш да изразиш отрицателни емоции, без да спориш и да се караш.

Ако не можеш да контролираш гнева си, когато си в конфликт с него, то също ще ти отговори с гняв и обиди. И обратното, колкото и да е ядосано детето, твоето спокойствие в момента ще му се отрази и то ще се успокои за много по-кратко време. Прегърни го. Кажи му „обичам те“!

   .

Как да спреш да се ядосваш?

.

Във всяко семейство има караници и това е съвсем нормално. Важното е обаче да минимизираш ненужните наранявания, по време на спор.

Когато изпаднеш в кризисна ситуация, изпитваш гняв, безсилие, тревожност, вина и се чудиш как да реагираш. Поеми си дъх и си задай въпросите:

.

 • Какъв пример искам да дам като родител?
 • Какъв модел за справяне с конфликти искам да покажа на детето си?
 • Как този модел ще му помогне в живота?

.

Преодоляването на различията и разногласията е едно от най-големите предизвикателства в отношенията между родител и дете.

Колкото по-близки сме с някого, толкова по-лесно е да го нараним или да бъдем наранени от него. „Знам, че като съм ядосана и напрегната подсъзнателно си го изкарвам на детето. Някак най-лесно ми е да си го изкарам на него. Срамно звучи, но е така“

.

Какво се случва, ако детето е тийнейджър

.

Когато детето ти е тийнейджър, се добавя и „той е инат, той ме провокира, той ми отговаря, държи се нагло или „… имам един тийн в къщи, с който почти си воюваме”.

Изкушаваш се да припишеш на личността на тийна скандалите в къщи, докато се бориш срещу собствения си гняв, фрустрация, недоволство.

Преди да си кажеш „о, ужас – не знам как да се справя с тийнейджъра“, най-добре е да си дадеш сметка що за вид е той.

Това ще ти помогне да осъзнаеш, че проблемът не си ти, проблемът не е детето ти. Вие просто сте на два различни етапа от вашия живот и на теб се пада честта да изградиш мост помежду ви.

.

Как да противостоиш на наглост, крясъци и инат от страна на тийна

.

Подходите, които си прилагала на малкото дете, няма да ти помогнат да овладееш процесите и промените с тийнейджъра.

Подрастващият има нужда от много лична свобода. В същото време, като я получи, се чувства изгубен „ти не ми обръщаш внимание, много си заета, изобщо не те интересувам, не те интересува какво правя или не правя; пиша ли, не пиша ли; подреждам ли, не подреждам ли“. Неусетно стигаш до „цялата свобода съм му дала, а то ми крещи насреща“.

.

Другата крайност е, когато те е страх да пуснеш контрола, гледаш на него като на „детето ми“, а не като голям човек и ти е трудно да му гласуваш доверие.

Най-добре е да намериш равновесието между двете крайности.

Това означава да насочваш съзнателно вниманието си, за да реагираш по-адекватно и градивно в общуването си с детето, независимо от ситуацията.

Обикновено ти си разочарована, критикуваш. То се защитава, настройва се срещу теб, все по-малко те вижда, чува и изпълнява молбите ти. Ти си още по-разочарована, още повече се оплакваш и критикуваш.

Настояваш първо да ти докаже, че може да му се вярва. Всъщност става по обратния път. Първо ти трябва да му повярваш. Това ще стимулира детето да оправдае доверието ти.

.

Как да възстановиш доверието, ако си се компрометирала?

.

Бъди спокойна, не е късно за промяна. Повярвай! Ще ти се получат нещата!

Не подценявай това, което правиш. Дай си признание, че не спираш да опитваш.

От теб зависи в твоята къща всеки да се чувства добре, спокойно и приятно, да се обичате, да се смеете заедно. Поставяй се в обувките на всеки член на семейството, без да забравяш да влезеш в своите!

Научи се, преди да реагираш, да погледнеш на ситуацията през очите на детето си.

То отказва да приеме или разбере мнението ти поради подхода, който използваш. Затова, включи и неговата гледната точка.

Не е лесно, отнема време, но е напълно постижимо. Започни да тренираш веднага, още при първия спор с детето.

Може би в началото ще реагираш първосигнално. Спокойно, нормално е! След спора премисли случилото се.

Коментирай с детето темата за решаване на кризи и спорове. Измислете заедно стратегия, която да ви върши работа. Остави детето да те изненада приятно!

.

Какво е в твой контрол:

.

 • Наблюдавай се как реагираш, когато те връхлетят непланирани, неприятни емоции и мисли? Какво зависи от теб? Твоя отговорност е да поддържаш реда в къщата, не го прави с агресия и яд и детето ще се откаже от този подход, ще види, че не работи.
 • Намали очакванията към детето – така и двамата ще се чувствате по-добре.
 • Погрижи се за себе си – дай си почивка и презареди. Не забравяй да слагаш себе си на първо място – това е най-добрия пример за твоето дете.
 • Поискай помощ от партньора, детето и близките.
 • Избягвай капана на емоциите – никой не печели от скандалите.
 • Използвай щедро силата на хумора.
 • Позволи си да не се справяш перфектно с всичко.
 • Измисли готин модел за спорене – можеш! Вярвам в теб!

.

Тези идеи няма да решат напълно проблема с викането, но ще ти помогнат да подобриш отношенията с детето си.

.

Тайната за избягване на споровете е общуване, изпълнено с обич и уважение. Различията и разногласията не нараняват толкова, колкото начините, чрез които ги изразяваме.

.

Ако си казваш „Лесно на теория, но на практика?“ или „Аз също го знам това, но не мога да се справя сама“, заповядай в онлайн маратона „Как да живея градивно с тийнейджър“.

.

Включи се и усети какво е да си част от общност от щастливи майки, които искат да променят нагласата в общуването с тийна у дома. Жени, които знаят че са несъвършени. Ок е да не е ОК.

.

Почувствай се разбрана, подкрепена. Заедно споделяме трудности, окуражаваме се, хвалим се с малките си успехи.

.

По време на маратона ще придобиеш уменията, които ти помагат да преведеш успешно твоя тийнейджър през капаните на пубертета и да имаш пълноценна връзка с него.

.

До началото остават броени дни. Ще говорим за фокус, нагласа, добрите постъпки и чертите, които харесваш в твоето дете. Ще бъде полезно, облекчаващо и ще се почувстваш добре, уверявам те. Запиши се, чакам те!

.

Какво споделят участниците в първото издание на „Маратон за родители“ ⇓

.
„Като участник в маратона за родители на тийнейджъри, имах щастието да общувам с Калбие. Въпреки, че срещите ни бяха онлайн, а не на живо, съм впечатлена от умението й с топлина и фин подход да поднесе знанията и инструментите  и същевременно да звучи професионално, ангажирано с всеки един от нас и с проблемите ни с младежите, които звучат все по-ведро след нейните съвети

Мария

.

„Да бъда част от маратона за родители беше много полезно за мен и горещо го препоръчвам, както и всички събития, в които Калбие подкрепя родители!
Маратонът беше изключително балансиран откъм лекционна част и интеракции, дискусии, примери и точност в програмата. За мен като родител беше подкрепящо, че не беше само еднократна лекция, а продължителна подкрепа с конкретни теми за седмицата, с уебинари на живо от по 1 час (и времето се спазваше:).
В тях споделяхме успехите и предизвикателствата си и получавахме обратна връзка и идеи от Калбие. Даваше конкретни задания и практични инструменти по темите за седмицата и имахме време да изпробваме даденото с децата си.
Радвам се, че си отделих времето за маратона и си излизам с много вдъхновение и подготвена на тийн годините на сина ми. И очаквам продължение, че да продължи взаимната подкрепа от създадената общност от родители под напътствията на Калбие!“

Теодора

.

Третото издание стартира съвсем скоро, научи повече и се включи в това предизвикателство, където ще получиш много стойност и ще изведеш отношенията с твоето дете на следващо ниво!

.


| 8 седмици | 8 теми | 8 ключови умения |
Начало  >> 25.01.2021г. <<


 

Супер Мама Маратон за Родители.


.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *