Калбие Ходжева - Родител и Коуч

Кога и как да се притечем на помощ на детето, когато някой учител се държи лошо с него?

Случвало ли ти се е детето ти да има проблем по някой предмет в училище с някой учител, който се държи лошо с него? И това те кара да се чувстваш безпомощен, ядосан или тъжен. Или ти се иска веднага да скочиш и да се разправяш с този учител.

Познавам родители, които търсят причината за неуспеха на детето си по даден предмет в учителя. Приемат това предизвикателство като тяхно и се заемат с решаването му като се срещат с учителя и всеки със своя подход търси изход от ситуацията. Има и родители, които по тази причина се е налагало да сменят училището на детето си отново и отново. И познайте, във всяко училищше този модел се повтаря – винаги се намира някой учител, който „не харесва“ тяхното дете. Посланието в такива ситуации е – Като имаш проблем или предизвикателство, аз като твой родител ще намеря решение и ще те защитя, затова винаги когато си в подобна ситуация, се обръщай към мен, защото аз съм по-голям, имам повече опит от теб, по-силен съм и мога да се справя. Ситуацията се възприема като заплаха.

Много от родителите се чувстват некомфортно в тази ситуация, и вместо да позволят на детето да се справи само, се намесват, за да го защитят, защото го обичат и искат да го предпазят. Но по този начин не позволяват детето да поеме отговорност за ситуацията и да потърси решение и то расте с мисълта, че някой друг трябва да се справи вместо него с проблема, че то не може или няма умения или качества, за да се справи.

Детето си казва „Мама ще се погрижи за това“ или „Татко е по-силен от учителя, затова ще реши проблема“.

А има и такива родители, които в подобни ситуации изслушват детето си, дават му своята подкрепа и му обясняват, че в живота се случва да се срещаш, да работиш или да общуваш с такива хора и че всеки намира своя начин да се справя в такива ситуации. И показват доверие в способностите на детето да се справи в конкретната ситуации. Резултатът от този подход, е че детето намира своя начин да се справи със ситуацията, излиза по-силно като характер и личност, с по-голяма увереност, че може да се справи във всякакви ситуации.

В този случай родителят учи детето, че предизвикателството е възможност. Възможност за промяна, възможност за развитие, възможност за придобиване на нови умения и научаване на важни уроци.

Кои са някои от въпросите, с които бихте могли да подкрепите детето си в подобна ситуация:
  • Как можеш да превърнеш минуса в плюс или предизвикателството/проблема в нещо положително?
  • Какво зависи от теб в тази ситуация?
  • Какво ще направиш по-различно?
  • Кои са някои от начините, по които би могъл да реагираш? Кои са най-добрите от тях?
  • С какво ще започнеш?

Знам, че ще си кажеш „Има добри и не толкова добри учители“. Нали и в живота е така J Разбира се в подобни ситуации най-лесното е да ги посъветваме кое според нас е правилно или най-добре. Но ако сме достатъчно търпеливи и заменим казването с питане, ще бъдем изненадани от креативността и идеите, които на нас не биха ни хрумнали даже.

А и като бонус, освен че детето ни ще излезе по-силно и уверено от ситуацията, ще развие и нови умения J

Сега е твой ред!
  1. Чакам твоите коментари на въпроса Как реагираш в подобни ситуации?
  2. Ако ти е харесала статията, натисни like бутона.
  3. Ако все още не си го направил, абонирай се безплатно, за да получаваш първи най-новите ми статии, съвети и предложения в блога.

С много

Калбие Ходжева – СуперМама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *