shtastlivi-detsa-super-mama-couch

Къде растат най-щастливите деца?

Има изследвания, че едни от най-щастливите деца растат в Холандия.
Заинтересувах се кои са причините за това:

1. Добрата система на образованието

 

obrazovanie-shtastlivi-detsa-super-mama-couch

 

2. Благосъстоянието на хората

3. Да бъдеш себе си

Да имаш пространство за дишане. Никой не се опитва да те поправя/преправя според неговите очаквания. Никой не ти казва Какъв трябва да бъдеш. Оставят те да бъдеш такъв какъвто са. Приемат те такъв какъвто си.

shtastlivi-detsa-super-mama-couch

4. Уважение към децата

Ако детето се учи зле в училище, това не означава, че не е достойно за уважение. Причините може да са различни. Може да се старае детето, но да не му се получава. Толкова много информация трябва да се изучава, че не е по силите на никого да се справи с такъв обем информация.

5. Ясно е че оценките са голямо зло!

Защото в курсовете за добра комуникация, се учим да не оценяме. А, в училище не стига че те оценяват, но и при това с оценки. И се получава че някой е добър, пък друг е лош. И това се отразява на самооценката на детето за цял живот. От друга страна – за отличниците, също е беда, защото те започват да си мислят, че са по-добри от другите. И възниква перфекционизма по всичко и навсякъде да си отличен. И всичко по-малко е трагедия, започва стрес когато имаш лоша оценка. Даже има такъв извод, че тези деца се боят да рискуват като големи в живота. За да не получат лоша оценка. Преживяват тежко неуспехите. С тези 2 качества – страх от неуспех и страх от рискуване няма как да си предприемач. Получава се така, че за отличника предприемачеството е ад.

Изводът е да се отнасяме уважително към усилията на децата и да ги приемаме такива каквито са вместо да ги съдим и оценяваме по оценките.

И най-важният фактор децата да растат щастливи е да има доверие между родител и дете. Тогава може да обсъждате и най-предизвикателната тема. И нещо да се промени. Ако няма доверие, нито детето ще иска и ще ви чуе; нито каквато и да е промяна е възможна.

Затова в маратона за родители отделяме цяла седмица на умението да изграждаме и поддържаме доверие.

Ако имаш желаниеш да научи как го правим, заповядай от 10.01 в маратона за родители на деца от 7-17 г.възраст

Научи тук повече за маратона „Как да живея градивно с тийнейджър“ и виж как той може да ти помогне да общуваш с лекота с детето си. С негова помощ ще се научиш как да възпиташ отговорен, любопитен, целеустремен възрастен. 

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

⇒  ЗАЩО ДЕЦАТА ЛЪЖАТ И КАК ДА РЕАГИРАМЕ КАТО РОДИТЕЛИ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *