Моята история

Моята история и как станах Коуч

Прочети моята история

Всички си имаме своите хубави и лоши моменти. Моменти, в които грешим и се учим и моменти, в които се гордеем със себе си. Като приливите и отливите. Всичко в природата е създадено така – надолу и нагоре. Има моменти, в които виждаме как очите на нашето дете сияят от радост, в други моменти си задаваме въпроса какво да направя сега? И всеки ден е възможност да растем, да се развиваме като личности и да водим с примера, не с насочения напред пръст.

Как започна всичко

Дъщеря ми беше в 7 клас, когато осъзнах, че все повече се отдалечаваме една от друга. Реших, че ще пробвам всичко, за да запазя връзката с моето дете.

Бях твърде властна, контролираща и амбициозна майка. Започнах да пускам контрола, да се доверявам на детето. Спрях да се фокусирам върху това, което не е наред. Обърнах внимание на това, което дъщеря ми прави добре. Фокусирах се върху решения и взаимно развитие

Образованието

За да постигна това изместване на фокуса, ми трябваше помощ отвън.

През 2012 година, бях първата българка, преминала успешно 5 модулното сертификационно обучение на Ериксън Колидж, Канада – Erickson Certified Professional Coach (ECPC).

През 2013 година надградих знанията си и с коучинг на високоефективни екипи, пак в Ериксън Колидж, Канада.

През 2014 година защитих и акредитация АСС (Associate Certified Coach) към ICF (International Coach Federation).

През 2018 година преминах и специализирано обучение в РИМ на тема „Родителят като коуч“, водено лично от Мерилин Аткинсън, създател на Ериксън Колидж, Канада.

Прилагах всичко научено върху себе си, прилагах го и по отношение на детето си. И резултатите надхвърлиха моите очаквания.

Какви са отношенията с дъщеря ми днес

Днес дъщеря ми е на 23 години. Живее и работи в Лондон. Умее да управлява по уникален начин емоциите си, себе си, мислите си. Тя избира колко време да остане в негативната емоция и как да излезе от нея. Вярва, че може да се справи с всяко предизвикателство. Умее да изразява свободната си воля и ясно да определя границите си. Да, това е човек, който може да се погрижи за себе си и създава живот, в който радостта и удовлетворението са част от пътя.

Скоро получих съобщение от нея: „Благодаря за всичко. И най-вече за свободата. Че никога не ме вкара в малко квадратче и кутийка. Благодарна съм много.“

Какво се случи с моя живот, докато детето ми растеше или как започнах да се занимавам с коучинг за родители

Докато се учех как да изградя пълноценни отношения с дъщеря си и да ѝ дам подкрепата и любовта, от които има нужда, по начин, който ще ѝ помогне да стане завършена, здрава личност, срещнах много родители с подобни проблеми.

Осъзнах, че ми е изключително приятно да ги подкрепя и да им окажа помощ по теми, свързани с личния им живот и с взаимоотношенията с децата им.

Започнах работа с родители с деца на възраст 7-17 г., за да са по-уверени, по-спокойни и да се забавляват и радват на живота, докато възпитават. Създадох сайта supermama.bg, стартирам първия онлайн маратон за родители „Как да живеем градивно с тийнейджър“, поддържам Фейсбук страница и Група за родителска взаимопомощ.

Какви принципи следвам в работата си с родители и до днес

Моят личен опит е важна част от работата ми!

Личностно развитие и умения за живот, развитието на детето и родителски умения са ми страст. В тези области чета много, търся, питам, слушам, наблюдавам, мисля и прилагам наученото с дъщеря ми. Това, което не работи или не води до желаните резултати, го променям. Така уча всеки ден, за да усъвършенствам себе си и да продължавам да правя живота си по-красив. Във всичко, което споделям с теб, едновременно с образованието, което получих, важна роля играят опитът и моето лично виждане за живота.

Не съм лекар, психолог, педагог, или възпитател. Ролята ми на майка, нещата, в които вярвам искрено и професионализма на коуч, ме карат да се чувствам свободна да пиша и да изразявам мнението си като човек и майка.

Как виждам бъдещето

Моята цел е да се намалят трудностите на родителството и да ти помогна да увеличите удоволствието, радостта и забавлението. Знам, че възпитанието може да е наистина трудно. Понякога, както всичко си е наред, без да разберем, изпадаме в моменти на паника, стрес, тревожност и вина.

Искам да разбереш, че с малка промяна на нагласата си, можеш да промениш живота на поне двама души – твоя и този на детето. Само щастливите родители могат да отглеждат и възпитават щастливи и уверени деца. Само по този начин светът може да бъде по-спокойно място, изпълнено с детски смях.

Ако имаш нужда от промяна и помощ, за да виждаш отново смеха в очите на твоето дете, докато общувате, свържи се с мен. Каква е твоята история?

Разкажи ми я, ще ти помогна!