По-самостоятелни деца в 3 лесни стъпки…и 3 награди!

Здравейте и за много години!

Посрещаме новата 2016 година с надежда за мир, с очакване за по-добър живот, за смислени дни и споделена любов! Посрещаме я с отворени обятия и готови да се справим с всяко ново предизвикателство!

На прага на новата година аз заставам пред вас, приятели, за да ви благодаря, че бяхте до мен през последните няколко месеца и заедно откривахме начините и пътищата да ставаме по-добри родители и да възпитаваме щастливи и уверени деца! Това значи много за мен. Благодаря ви от все сърце!

В първия си пост за годината имам и изненада за вас! Наричам го „предизвикателство“, но всъщност това е един много лесен начин да направим децата си по-самостоятелни в 3 стъпки и то само за 1 месец. Освен че децата ни ще станат по-отговорни и по-уверени в собствените си възможности, в края на предизвикателството за трима от вас ще има и страхотни награди, ръчно изработени с много любов. Прочетете до края, за да разберете какво съм ви подготвила.

Предизвикателството е за всички родители, които искат да подобрят комуникацията в семейството и отношенията си с децата , да ги стимулират да бъдат по-самостоятелни, по-уверени и по-смели.

Всъщност този подход може да се използва не само вкъщи с децата, но и с партньора, с приятели и колеги, с учениците в клас. Резултатите му ще ви отворят много нови врати и ще надхвърлят и най-смелите ви очаквания.

Моето януарско предивзикателство се нарича

„По-самостоятелни деца в 3 лесни стъпки“.

В какво се състои то и какви са стъпките?

first step

Опитайте да се въздържате от даване на съвети и готови отговори на децата си.

2nd step

Вместо съвети и готови отговори, задавайте им въпроси.

3rd step

Дайте възможност на детето да даде свои собствени идеи и решения.

Например:

Вместо да му казвате: Аз мисля, че…. Защо не направиш ….Ако бях на твое място… Аз бих…..Помисли ли за… Според мен….

Задавайте въпроси: Ако нямаше този проблем/предизвикателство, Какво щеше да е различно? Вместо това Какво искаш? Какво би искал да е по-различно в тази ситуация? Кои са някои от начините да го направиш? Как ще разбереш, че си го постигнал/а? Кои са първите стъпки/действия, които ще направиш?

Ето няколко подобни ситуации:

1. „Днес се скарахме с Иван и сега той ми е сърдит и не си говорим“. „Разбирам“. Детето продължава да разказва….“Вместо това как би искал да е?….Кои са някои от начините да го направиш?….Как ще разбереш, че си го постигнал?……Какво ще направиш първо?“
2. „Учителката по математика ми се скара, че не слушам в час“. Мълчите и детето продължава да разказва. „Какво би искал да е по-различно в тази ситуация?…..Как можеш да го направиш?…..Как ще разбереш, че си го постигнал?….С какво ще започнеш?“
3. „Днес ми писаха 3 по математика“. Изслушвате го без укор в очите и позата на тялото. „Какво би искал/а да е по-различно в тази ситуация? Как можеш да го постигнеш? С какво ще започнеш и кога?“

Какво ще ви донесе това:
  • Детето ще се научи да мисли
  • Детето ви ще се научи да поема отговорност
  • Вярата в собствените му сили и възможности ще се увеличи
  • Детето ще стане по-уверено и готово да посреща всякакви предизвикателства
  • А в дългосрочен план резултатите ще надхвърлят и най-смелите ви очаквания
Как да участвате?

За да участвате в предизвителството ми, спазвайте тези 3 стъпки за един месец – от днес до началото на февруари, споделяйте опитите и резултатите си като коментар под статията (в блога или във фейсбук), какви трудности срещате и какво ви изненадва в отговорите на децата. В средата на февруари, на случаен принцип ще избера няколко от коментарите, които ще получат страхотните ми награди.

Какви са наградите?

Наградите са 3 страхотни, ръчно изработени чанти за пазаруване, които се сгъват в удобно малко портмоне.

Ето и малко загатване каква изненада съм ви приготвила:

 20160107_122405

Споделяйте с приятели и познати, за да достигне този лесен подход до повече родители. Пишете ми своите въпроси и мнения за подхода, както и за неочакваните засади. Ще отговоря на всеки и всяка молба ше бъде чута!

Участвайте с мнения и коментари под статията, научете детето да е по-самостоятелно и спечелете награда.

Три стъпки – един месец – три награди!

И не забравяйте – добрите резултати изискват време, постоянство и много, много обич!

С много

Калбие Ходжева – СуперМама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *