izbor-na-priateli-na-deteto-supermama

Как да научиш детето да си избира приятелите

Харесваш ли приятелите на детето си? Повечето майки се притесняват, че тийнейджърът дружи с неподходящи хора, които го теглят по лоши пътища или пречат на развитието му. 


Истината е, че
детето ти избира приятелите си, както ги избираш ти. Най-вероятно сега е първият път, в който се замислиш как подбираш своите приятели. Обикновено това е нещо, което се случва от самосебе си и е подвластно на случая и емоциите. Съвсем нормално е. Допреди 10-15 години човекът е контактувал най-много със 150-200 човека през живота си.

 

izbor-na-priateli-na-deteto-supermama


В наши дни имаме хиляди контакти и възможности за общуване с  хора от целия свят и от всякакви сфери. Това често води до повърхностно общуване, създаване на нетрайни приятелски връзки и усещане за обща неудовлетвореност и самота. Ето защо е добре
да положим съзнателни усилия за намиране и създаване на подходящите приятелства. Звучи ти прекалено прагматично и рационално? Виж какво по-точно имам предвид. 

Двете групи, на които се делят нашите цели:

Външни цели

Те са свързани с материалния свят, който ни обкръжава – какво искаме да имаме, къде искаме да пътуваме, колко искаме да получаваме, къде искаме да живеем. 

Вътрешни цели

Те са свързани с нас самите, с начина, по който се чувстваме и гледаме на себе си – какъв човек искаме да бъдем, в кого искаме да се превърнем, как искаме да се чувстваме. 

Постигането и на двата вида цели зависи до голяма степен и от хората, с които дружим, работим, споделяме мисли и идеи. 

Как да избираш познатите и приятелите си според твоите цели от двете групи:

 1. Определи външните и вътрешните си цели.
 2. Помисли кой от настоящите ти приятели и познати ти помага за постигането им и кой те отдалечава от тях. Може би има хора, които е време да напуснат живота ти.
 3. Помисли какъв тип хора ще ти помогнат да постигнеш целите си и къде да ги намериш.
 4. Действай – създай нови връзки и приятелства.

izbor-na-priateli-na-deteto-supermama


За да имаш успех в прилагането на горните стъпки, задавай си винаги два въпроса: 

 • „Как този човек ми помага да достигна вътрешните или външните си цели?“ или „Как конкретно този човек може да ми е полезен в постигането на моите цели?“
 • „Как аз мога да помогна на този човек да постигне неговите цели?“

Бъди особено внимателна, когато отговаряш на тези въпроси по отношение на вътрешните си цели. Формулирай точно и честно отговорите си, оттърси се от мисълта, че това е твърде прагматичен подход. Помисли си – ако искаш да си човек, който непрекъснато учи, развива се, мечтае да създава смислени неща за себе си и за околните, какви приятели трябва да имаш? Дали ще получиш подкрепа и удовлетворение от общуването с настоящите ти приятелки – недоволни, мрънкащи, примирени? Защо са ти станали приятелки? Защото имате еднакви ценности и интереси или защото така се е случило, че живеете врата до врата? 

Схванах идеята.

Как да науча детето да избира прителите и познатите си:

 1. Помогни му да свикне с мисълта, че е важно да избира осъзнато с кого да общува и на кого да дава времето си.
 2. Разказвай му за твоите приятели – как си ги избрала, защо, как са се развили отношенията ви, защо даден човек вече не ти е приятел, как сте се разделили, защо.
 3. Сподели с него двата въпроса, които аз споделих с теб по-горе. Може дори да си направите игра. Нека тийнът определи външните и вътрешните си цели към момента и да ти каже кои от приятелите и познатите му му помагат да ги осъществи. После ти му сподели своите цели и размислите за своите приятели.
Изгледай безплатното видео „Харесваш ли приятелите на детето си?“, ако все още не си убедена, че този подход е необходим. 

 

Ако усещаш напрежение между теб и тийнейджъра и възпитанието му ти се струва непосилно тежка задача, прегледай програмата на онлайн курса „Как да живея градивно с тийнейджър“ и го поръчай. С негова помощ ще започнеш да общуваш с детето си лекота, да му даваш необходимата подкрепа и да възпиташ отговорен, любопитен, целеустремен възрастен. 

 

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

⇒  КАК ДА НЕ ВИКАМЕ НА ДЕЦАТА СИ 

 

One thought on “Как да научиш детето да си избира приятелите

 1. Здравейте!
  Интересна статия, защото и темата от известно време е важна за мен, вълнува ме и търся отговори на въпросите свързани с приятелствата, общуването на детето ми и неговите съученици.
  Сами по себе си децата не са лоши, но съберат ли се заедно често речта им е груба, обиждаща, по-хитрите манипулират и провокират към лошо и грубиянско отношение, дори физическа разправа.
  Не умеят да говорят и да се изразяват. Общо взето както и при нас възрастните по-хитрите, по-нахалните, по-високо говорещите са по-важни.
  Като майка често ми е много трудно аз самата да успея да кажа така, че детето трябва да успява да си задава много въпроси като децата с които общува дали са добронамерени към него, дали не искат да го накарат да направи нещо за което може да съжалява, нещо, което не е добре, дали тези деца се държат с него добре, или често не го обиждат с думи, поведение, дали не го манипулират и ако не прави каквото те искат дали биха продължили да са му приятели.
  Много, много въпроси, които моите родители не знам дали са си задавали, пък да не говорим да са ставали тема на разговор между мен и тях.
  Липсата на умение да се общува и неразвиването му става огромен проблем. И не приемането на различна гледна точка, игнорирането на мнението на другия, на човека отсреща. Някак си всички говорят, но никой не чува другия.
  Не знам, не знам как хората преди години са говорили така, че да се чуват, пък и да се разбират!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *