В обувките на детето…и нова рокля

Иска ли ти се понякога да разбереш какво се случва в главата на детето ти?

Понякога смяна на перспективата може да ни помогне да разберем какво мисли то и да ни провокира да намерим решение на проблемна ситуация.

Предлагам ти една техника, с която това става съвсем леко и плавно.

Техниката се нарича „В обувките на детето„, а ето и 3-те прости стъпки, които ще ти помогнат да минеш на една честота с него:

Стъпка 1

Избери ситуация, която е проблем/предизвикателство. Започни с някаква дребна трудност от ежедневието ви.

Стъпка 2

Постави се „в обувките“ на детето за момент. Погледни на ситуацията от неговата гледна точка – това ще те обогати, ще ти даде нови идеи. Как изглежда ситуацията през неговите очи?

Отговори си на тези въпроси:

Какво виждаш?

Какво чуваш?

Какво чустваш?

От какво имаш нужда?

Стъпка 3

От наученото през погледа на детето, направи промените, които искаш, за да промениш и резултата от ситуацията.

Пример:

Детето ти се връща уморено от училище и половин час след това трябва да седне да решава задачи. Знам, че задачите са важни. Но преди да това…

Постави се на негово място. Представи си как се чуства – върнал си се от училище, седял си мирно няколко часа, изпитвали са те…Как е енергията ти, дишането ти? Какво виждаш и чуваш около себе си? Какви са усещанията ти? От какво имаш нужда? Какво искаш да видиш? Какво искаш да чуеш? Какво искаш да правиш?

Сега след като си събрал информация от позицията на твоето дете, стъпил си в неговите обувки, видял си света през неговите очи, можеш да намериш най-добрия път към твоето дете!

Предизвиквам те!

За да участваш в предизвителството ми, спазвай тези 3 стъпки за един месец – от днес до края на юни, споделяй своите опити и резултати като коментар под статията (в блога или във фейсбук), какви трудности срещаш и какво те изненадва. В края на юни, на случаен принцип ще избера една от вас, която ще спечели нова рокля!

Нов рокля ли?

Да, нова рокля! Така наричам шеговито цветните текстилни подвързии, с които обличаме книгите си. Както и до сега, наградата е ръчно изработена с много любов!

Три стъпки – един месец – нова рокля!

И не забравяй – добрите резултати изискват време, постоянство и много, много обич!

С много

Калбие Ходжева – СуперМама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *