vuprosi-deteto-supermama-kouch

Кои въпроси е важно да задаваш на детето си?

Сигурна съм, че непрекъснато задаваш въпроси на детето си. Но задаваш ли му въпроси, които са свързани с бъдещето му?

На родителите са налага да задават много въпроси. Проблемът е, че често пъти те не водят до очаквания резултат. Колкото повече питам, толкова по-затворено, подозрително и несподелящо става детето ни.

 

vuprosi-deteto-supermama-kouch

Основно родителско умение е да задаваш правилните въпроси. Тези, които печелят доверие, вдъхновяват, мотивират и помагат на детето да стигне само до важни за него изводи и решения.

В днешната статия ще ти дам насоки как става това. 

Какви въпроси си струва да задаваш:

Такива, които предизвикват процес на мислене и осъзнаване у детето. Въпроси, които му помагат да си изясни нещата, да предприеме действия, за да постигне това, което иска. Подчертавам, това, което иска, а не, това което искаме ние родителите.

Къде е трудността при задаване на ориентирани към бъдещето въпроси:

Свикнали сме да задаваме въпроси, ориентирани към миналото. 

Например: 

Ако детето има проблем, ние питаме: „Какво се случи? Защо се случи? Как се случи? Кой е виновен?“ Тези въпроси не са лоши, но са ориентирани към миналото и не помагат детето да се придвижи напред. А ние точно това искаме – то да се развива. Което се случва и чрез нашите разговори. 

Как да се науча да задавам въпроси, ориентирани към бъдещето?

Ще трябва да положиш усилия и да превърнеш задаването на подобни въпроси в навик. Помни, че всички деца имат мечти и желания, но по-голямата част от тях пропускат момента с предприемането на действия. Полезна си на тийнейджъра, когато му помогаш да си представи какви действия трябва да предприеме, за да постигне мечтата си. Това става като задаваш въпроси, ориентирани към бъдещето. 

Представи си, че детето ти има двойка. 
Какво правиш ти обикновено? Фокусираш се върху вината, критикуваш. Най-много да попиташ „Какво можеш да направиш по-добре?“. Това не е най-добрият въпрос, защото съдържа в себе си обвинение, че детето не се е справило добре. 
Попитай го „Какво можеш да направиш различно следващият път?“. Двата въпроса са много подобни, но ориентацията им е различна. Единият е насочен към миналото, другият към бъдещето. 

Вместо да се фокусираш върху двойката, питай: 

  • Как можеш да постигнеш напредък по този предмет? Какво можеш да добавиш към подготовката си следващия път? 
  • Кое е съкровището в тази ситуация, което чака да го откриеш, да го забележиш? Казват, че там където се спъваме, лежи нашето съкровище.
  • Коя е тази нагласа, която ще ти помогне да възприемаш ученето не като задължение? 
  • Как можеш да направиш ученето по този предмет интересно и развиващо за теб? 

 

vuprosi-deteto-supermama-kouch

 

Когато се хванеш, че задаваш въпроси, ориентирани към миналото, променяй ги веднага, в движение. Не чакай следващия разговор, следващия удобен случай. Извини се. Каже „Некоректно зададох въпроса.“ и го преформулирай. Родителският ти авторитет няма да пострада от това. Напротив! Така ще помогнеш на детето си да види какво може да направи в настоящия момент. 

Звучи ти малко изкуствено да задаваш подобни въпроси? Да, ако досега с детето ти сте общували само през критика, караници и рестрикции, тези въпроси ще звучат малко странно и може да накарат хлапето да те погледне с още по-голямо недоверие. 

Преди да задаваш въпроси, ориентирани към бъдещето, трябва да направиш една важна стъпка. Без нея разговорът е немислим. Коя е тя? 

Изгледай безплатното видео „.Задавай ориентирани към бъдещето въпроси на детето си“, за да разбереш и да я приложиш веднага в своето общуване с детето. 

Виж онлайн курса „Как да живея градивно с тийнейджър“ и виж как той може да ти помогне да общуваш с лекота с детето си. 

 

Прегледай програмата на онлайн курса „Как да живея градивно с тийнейджър“ и го поръчай. С негова помощ ще се научиш как да възпиташ отговорен, любопитен, целеустремен възрастен. 

 

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

⇒  КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ИЗБИРА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *