За силата на въпросите

Знаете ли, че децата прилагат само 25% от съветите, които получават?

В ежедневните си разговори с тях, много често се увличаме да съветваме и да им даваме насоки как да се справят с различни трудности. Уверени сме, че житейският ни опит ни дава право и сила да даваме съвети и готови решения.

Но съветите не работят. И всеки ден не работят все повече и повече. Децата спират да ги чуват и ежедневните разговори стават истинско мъчение. Вместо това, може да заменим готовите отговори с въпроси, тогава започваме да чуваме какво мислят и изпитват децата. Силните въпроси са тези, които развиват мисленето, подкрепят детето да взима самостоятелно решения, развиват неговия потенциал. Използвайки силата на въпросите, променяме и резултата от разговорите, които водим с тях.

Защо силата на въпросите?

Защото качеството на възпитанието зависи от качеството на въпросите, които задаваме. Защото със задаването на точните въпроси създаваме смисъл, създаваме позитивна промяна, разширяваме възможностите. Добрите въпроси помагат на нашите деца да мислят, да предприемат стъпки и да се придвижват напред, да постигат резултати.

Силата на въпросите в общуването с децата

Това е още един подход, с който можем да обогатим методите, с които възпитаваме децата си, още една гледна точка. Все повече родители казват, че са се уморили да възпитават чрез контрол и търсят нови подходи и нови начини. Родителите са находчиви, адаптивни и смели и понякога един въпрос и смяна на перспективата може да ги провокира, за да намерят решение. Разбира се, единственото условие за това е да са отворени и любопитни.

В момента средата, времената и децата са различни…. някои от методите, които сме копирали от нашите родители не работят.

Какво ако вместо да им даваме нареждания, ги овластяваме, провокираме с въпроси и слушаме? Това е подход, при който родителите вместо да казват и да дават решения, повече слушат и задават въпроси на децата си, за да им помогнат да открият потенциала си, да го развият и да станат човеци. Преди да питаме, хубаво е да слушаме детето, да се уверим, че сме го изслушали, че е имало възможност да се изкаже!!!

Кои са силните въпроси?

Свикнали сме да получаваме отговори, рецепти, някой да ни води… тогава открих силата на добрите въпроси – като ми зададат въпрос – уча, развивам се, откривам.
„Не мисля, че решенията трябва да се търсят отвън – търсете отговорите във вас – вие имате всички отговори и ресурси, за да постигнете това, което искате.”
Силен – не винаги може да се отговори веднага, провокира осъзнаване, търсене.

Не всички въпроси са силни…

Някои са скрити обвинения като Негативните въпроси – Защо се случва на мен? Защо винаги ти…(получаваш слаби оценки) фиксираме се в миналото – търсим обяснения.

Затворени въпроси – Отговорите вече се знаят. Отговор ДА-НЕ – пример „Добре ли мина днес в училище?“ „Да/Не“. И тук разговорът свършва.

Насочващите въпроси са скрити съвети (дъщеря ви се е скарала с най-добрата си приятелка – „Ти ли ще й се извиниш, или ще чакаш тя да ти се извини? „). Или както казва един татко – „Манипулираме разговора с въпроси“.

Отворените въпроси са силни, защото създават възможности, дават различни варианти, разбираме какво мисли и чуства детето, може да бъдете изненадани колко множество отговори провокират, изследват, продължават напред, отиват в бъдещето. Примерни въпроси:

Какво искаш?
Как би могла да го получиш/постигнеш?
Как можем да започнем да измислим някои страхотни идеи за…
Кои са някои от другите възможни начини за….
Кои са някои от многото възможни стъпки, които можеш да предприемеш оттук? И какво още, и какво още?

Отворените въпроси ни помагат да се придвижим бързо от фокус върху проблема към фокус върху решението. Например, ако някой е зацикил в самообвинения като „Защо не мога да мотивирам детето ми да учи/чете книги?“. Постепенно изместваме фокуса от проблема към генериране на многобройни решения.

„Какво наистина искаш?“
„Как би могъл да…“?
„Кои са някои от начините, по които би могъл да…?“
„Кои са някои от най-добрите – начини да започнеш да…?“ „Коя би могла да е първата крачка, която можеш да направиш в посока да…?“
„Кои са някои от начините, по които можеш да оптимизираш, да направиш устойчиво във времето, да поддържаш, максимално да…?“

Да подкрепим децата чрез силата на въпросите така, че да израснат силни, сигурни в себе си, лидери на бъдещето!

С много

Калбие Ходжева – СуперМама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *