Задачи с дроби

Задачи с дроби или в обувките на Стоян (12г)

„Разбираш ли от задачи с дроби?“ – попита ме Стоян (12г).
„Не, не разбирам. Съжалявам, не мога да ти помогна с домашното по математика“ – отговорих му аз.
В този момент се сетих, че преди време бях споделяла линк към сайта „Уча се“ и му предложих да потърсим там решението.
Открихме конкретния казус и след няколко минути той засия победоносно, с онзи блясък в очите, когато си се справил и си горд със себе си.

Как започна всичко…

Баща му влезе в стаята и с назидателен тон започна да му нарежда, че трябва да решава задачи по математика, защото има слаби оценки и ако продължава така, ще има само двойки и ще се провали по математика. И излезе от стаята.

„Интересен подход“ – помислих си аз. Когато детето е изморено, го караш насила да решава задачи. Фокусираш го върху слабите оценки и му натякваш, че нищо не знае.

Дали това е ресурсно състояние, в което детето да решава с желание задачи и да ги разбере. Или ще го накара завинаги да намрази математиката?

Стоян извади тежката раница. Намери учебника по математика, отвори на страницата с домашните и в продължение на 10 минути са взира в една задача.

Опитах се да си представя как се чуства…ако бях на негово място, със сигурност нямаше да имам мотивация нито да уча, нито да решавам задачи.

В този момент, той се обърна към мен за помощ…

След като реши задачата с лекота и увереността се върна в погледа му, го попитах: „Какво би могъл да направи един родител по-различно в сравнение с начина, по който се държа баща ти, за да помогне?“.

Вижте идеите на Стоян:

  1. Родителят да се заинтересува как е минал денят му. И допълни – няколко пъти! Детето може да е затворено, но след няколко пъти ще се отпусне и ще има комуникация.
  2. Да го попита дали разбира задачите. С мил тон! Има ли неясни неща. Какво можеш да направиш. Детето да се отпусне и тогава…
  3. Да има баланс между игра и учене.

Ако има ситуации, в които не знаеш как да постъпиш като родител, преди да потърсиш информация в интернет или при специалист, попитай детето си – то знае най-добре от какво има нужда.

А ти, как постъпваш, когато не знаеш какво да правиш?

С много

Калбие Ходжева – СуперМама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *