lujata-i-detsata-supermama-kouch

Защо децата лъжат и как е добре да реагират родителите

Средностатистическия човек лъже около 4 пъти на ден. Лъжата е защитен механизъм. Тя ни помага да защитим психиката си, да избегнем нещо неприятно за нас или да получим каквото искаме. 

 

Досега обаче не съм виждала родител, който да не се тревожи, когато детето му лъже. Източникът на детските лъжи се крие в поведението на родителите. Важно е обаче да правим разлика между фантазия, лъжа и неизпълнено обещание.

 

lujata-i-detsata-supermama-kouch

Кога детето започва да лъже?

Около 3 годишна възраст, когато речта му се развива активно, се появяват първите опити за послъгване. 

Към 6-7 години детето е вече със силно развито въображение и живее с множество реални и измислени страхове. Тогава лъжата се появява с пълна сила.

Според психолозите лъжата е неразделна част от развитието на детето и е присъща за по-развитите интелектуално деца. Те казват, че във всяка лъжа има творческо начало – главното е да се направлява в правилното русло.

Какво се случва, когато децата фантазират?

Те разказват своите измислици и фантазии често като истински истории. Това не е съзнателна лъжа за извличане на облага. Вместо да реагираш с „какви са тези глупости, стига си си измислял“, насърчи процеса, включи се в играта. Но покаже ясно, че си даваш сметка, че това е измислица.

 

detsata-vuobrajenieto-supermama-kouch


Защо децата лъжат:
  • Искат да ги харесваме и обичаме – лъжат, за да се покажат в добра светлина, да не се изложат пред нас, да не ни разочароват, когато трябва да играят идеалния образ, който сме си изградили за тях.
  • Опитват се да са значими и важни за нас или за друг възрастен/дете. И ние лъжем поради същите причини.
  • Защитават позицията си от посегателствата на възрастните или играят ролята на победител. 
  • Служат си с лъжата като защита в стресови ситуации. Когато знаят, че ще бъдат мъмрени, наказвани. 

Можеш да научиш много за детето си от собствената му лъжа. Само трябва да слушаш внимателно. 

А в случаите, в които посмее да ти каже истината и тя е неприятна и може да му навлече неодобрение и наказание, вместо да му се караш, кажи: 

„благодаря ти, че споделяш дори, когато не е удобно или когато може да се почувствам разочарована“.

Увери го в любовта си, помогни му да се измъкне от заплетената ситуация, в която е попаднало (ако има такава), направете ѝ разбор като задаваш въпроси, ориентирани към бъдещето. Бъди сигурна, че след това няма да има нужда от наказания, а подобна ситуация едва ли ще се повтори. От своя страна ти вече ще си спечелила доверието на детето си. 

Покажи на детето си, че го приемаш цялостно – с грешките му, с лошите избори, с мързела, с негативните емоции. 

Научи повече за причините поради, които детето лъже – изгледай безплатното видео по темата „Защо децата лъжат?“.

Как да реагирам, когато детето лъже

  • Анализирай собственото си поведение – какъв пример даваш на своето дете?
  • Потърсете заедно причините за лъжата. Не питайте „Защо лъже“, а какво го притеснява, какво го е подтикнало да направи това. Ако детето ти има доверие, ще ти каже. 
  • Не наказвай за лъжа. Страхът от наказания е изключително краткосрочен, така че детето ще те излъже отново. Покажи му, че ако ти казва истината, няма да изгуби обичта и доверието ти. Признай му, че когато то те лъже, ти се притесняваш за него и тъгуваш. 
  • Не лепи етикети. Не го наричай „лош, измамник, лъжец“. Поеми отговорност за твоята част от вашите взаимоотношения. Ако детето те лъже, част от причината за това е в теб. Обикновено то ти казва каквото иска да чуеш – защото се страхува от наказание или защото иска да ти се хареса и да е достойно за обичта ти. 

За да имаш повече яснота как да се държиш с детето, когато то те лъже и да си изградиш стратегия, изгледай безплатното видео по темата „Как да реагираме когато детето лъже?“. 

Виж онлайн курса „Как да живея градивно с тийнейджър“ и виж как той може да ти помогне да общуваш с лекота с детето си. 

 

Прегледай програмата на онлайн курса „Как да живея градивно с тийнейджър“ и го поръчай. С негова помощ ще се научиш как да възпиташ отговорен, любопитен, целеустремен възрастен. 

 

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

⇒  КАК ДА НЕ ВИКАМЕ НА ДЕЦАТА СИ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *